Saturday, December 9, 2017

Travelogue Korea 6D5N (RM2.5K): Part 5, Bukchon Hanok, Gyeongbukgung, Gwanghwamun Square, Busan, Haeundae Beach

lets start the next entry shall we?

but before that, below are the links for my previous entry,
feel free to check it out.
Also,here's the link  to check our itinerary google drive link: Misi Mencari Rain

Part 1: Travelogue Korea 6D5N (RM2.5K): Part 1, Readiness
Part 2: Travelogue Korea 6D5N (RM2.5K): Part 2, Airport to Gyeongju

Part 3: Travelogue Korea 6D5N (RM2.5K): Part 3, Gyeongju, Nami Island

Part 4: Travelogue Korea 6D5N (RM2.5K): Part 4, Myeongdong, Namdaemun,  Insadong, BoA, Namsan Tower

It was raining that morning. 
After breakfast, we start our journey to Bukchon Hanok Village.
This is the place where we can see traditional Korean Houses that have been there for decades.

dari Itaewon station, we exit at anguk station and walked there.
You can take a map that indicate places that is nice to take picture at the tourist information centre there.

It was raining heavily that day, but that doesnt stop us to have fun.
Below are few pictures we took at Bukchon Hanok Village.

















Lepas jalan2 kat bukchon hanok village, kitorg bergerak ke Gyeongbukgung. Nak gi Gyeongbukgung ni jalan kaki je dari hanok village ni. Gyeongbukgung ni adalah salah satu istana kat korea. Kawasan die sangat besar dan luas. penat gak berjalan dalam hujan. beberapa kali gak la payung aq kene tiup angin and aq terkebelakang. Tapi when that happens, kitorg gelak2 je. I guess, when you are a tourist, nothing can stop you from having fun. 


















belakang tu org betul, bkn patung

menurut kepercayaan org Korea, kalau kite sentuh hidung dol-harubang ni, kite akan dapat anak dalam masa setahun. dann... setahun kemudian, aq masih belum kawen. 






Behind all the smiles in the picture, was actually a very tired tourist.



Selepas itu, kitorg bergerak ke gwanghwanmun Square berdepan dgn gyeongbukgung palace. Kat sini terletaknye statue the most respected King that built Korea today. King Sejong adalah Raja yg wujudkan tulisan dan bahasa Korea sendiri. Dan byk lagi jasa2 die yang lain. 

Kat sini gak tercetusnya pergaduhan antara aq dan naily. herher.





Alkisahnye, time ni dah tgh hari. dan dalam schedule kitorg kene gerak ke busan dalam kol 2.30 and dah beli tiket. masa ni kitorg masih belum lunch dan kene balik itaewon utk amek beg. dari itaewon kene gi seoul station. Naily risau kalau kitorg terlepas train. 
Dan sebagai seorg yg sgt rilek, aq dgn tiada common sensenyer ckp "kalo x sempat naik kol 2.30, kite naik ptg sikit la". andddd... that triggered naily.

tetibe die buat muka sepanjang jalan ke train station dan tinggalkan aq n fiq kat belakang. 
Aq cam "apa pulak masalah minah ni." aq pulak akan triggered kalo tetibe org buat muka and xnak ckp apa masalah die.  

Sampai kat satu restoran area hotel kitorg, duduk je kat meja tu, aq teros sergah naily. "sekarang apa masalah kau?". Tapi, disebabkan org kedai tu rupanya pandai cakap melayu, so aq x brp nak jadi utk teruskan pergaduhan kat situ. Naily pon ckp "nantilah aq ckp ngan kau". (citer die panjang lagi sebenarnye, tpi aq ringkaskan)

bergaduh punya pasal, x amek pon gamba makanan kat situ. lelz. 

lepas jalan2 kat itaewon kejap, kitorg amek beg and bergerak ke seoul station utk naik train ke busan. dalam train naily dok ngan fiq, aq dok sorg2. sampai kat guesthouse yang kitorg dah book kat airbnb pon aq masih awkward dengan naily. Aq cam nak cepat2 get closure ngan naily, tapi sampai maghrib baru naily start utk bgtau apa masalah die.Masa tu aq tgh depan tv. seram gak bila tetibe naily bersuara "dhiya, sekarang ko nak dgr tak apa masalah aq, kalo nak, baik ko tutup tv". cepat2 aq tutup tv. 

Naily bengang sbb aq dgn selamba je ckp utk tukar train. Tapi kite xtau apa akan jadi kalo terlepas train. nak kene bayar balik ke cemana ke. Die pon bengang gak sbb kitorg(aq n fiq) mcm rilek2 sangat x brp nak ikot time and schedule. So, die dah penat2 plan, at least kitorg kene la ikot plan. Bkn selamba je ckp nak tukar train which may lead to great consequence.
Membe aq ckp, kalo terlepas train kene bayar 50% dari harga tiket utk beli tiket baru. But gladly, we make it to the train in time. 

Aq diam n dengar je sepanjang naily meluahkan rasa ketidakpuas hatian die. Faham la tahap stress die cemana berjalan ngan aq n fiq. Tpi aq pon ckp gak kat naily, jangan la tetibe tarik muka camtu kalo x puas hati. Kalo rasa marah bila aq ckp nak tukar train, marah je la aq kat situ. ckp, "Eh kau ni, sukati je nak tuka train, kalo kene bayar lagi cemana?". Settle masalah kat situ. Xyah tunggu sampai maghrib untuk berbaik semula. I mean, kekadang aq ni kurang common sense. Tapi nak wat camne, masing2 pon kepenatan, bende kecik pon jadi sensitif.

Tapi, i guess we both valued our friendship more than our ego. lepas tu kitorg pon bersalaman2 (air mata aq mengalir gak la time tu, dasar airmata drama) berpelukan dan membahan peristiwa tersebut. November 2018 aq akan pergi jepun plak berdua ngan naily. Xtau la kalo mungkin ada episode baru kat Jepun plak. herherher. Tapi xyah la naily, penat ah nak bergaduh.

Lepas berbaik2, kitorg pergi haeundae beach. dalam 10minit la jalan kaki dari guesthouse kitorg.
Then, kitorg gi shopping mall kat area situ naik teksi utk beli barang2 makanan sepanjang kat busan plak. kat shopping mall tu gak la kitorg borong banana uyu utk bawak balik malaysia.
Kat busan train station. Masa ni masih bergaduh dengan naily. Ada jarak awkward antara aq n naily disitu. herher. Tapi masih kene senyum dalam gambar. Be professional. 
Busking kat haeundae beach


kat lobby bawah guesthouse kitorg. masa ni dah berbaik



seorg dhiya nak tido

Scenery malam kat haeundae beach cantik. Tapi amek gambar malam2 ni x berapa nak cantik plak. xpelah, biar sahaja ia tersemat didalam memori ingatanku.


Sekian sahaja, entry kali ini. Entry seterusnya adalah entry terakhir. entah bila akan siap. mungkin esok. mungkin. 
tak pasti. tiada yang pasti di dalam dunia kecuali mati.


1 comment:

  1. Hahahhahahahahaha..aku igt lgi muka org kt restoran tu, mcm eh kenapa nk gaduh ke..kt jepun kata x nk plan..xde plan n got money aku x kisah. Herherher

    ReplyDelete